P. FREŠO: Ľudová platforma potvrdzuje alternatívu voči Smer-SD

13.11.2012 Bratislava

Bratislava 13. novembra (TASR) - Potvrdiť alternatívu voči vládnemu Smeru-SD a definovať spoločné menovatele chcú tri strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd združené v Ľudovej platforme podpísaním Memoranda pre zodpovednú pravicovú politiku. TASR to dnes potvrdil líder SDKÚ-DS Pavol Frešo. Dokument by mali lídri slávnostne podpísať 17. novembra.

"Memorandum má dve dôležité časti. Jednak je to prihlásenie sa k 17. novembru ako symbolu odporu voči komunizmu, keď občania odmietli komunizmus a vyjadrili túžbu žiť v slobode a demokracii. Práve na toto nadväzuje spolupráca strán Ľudovej platformy, ktoré vytvárajú alternatívu voči ľavicovej politike Smeru-SD. Zaväzujú sa tu spoločnými silami zvádzať politický boj," povedal Frešo.

Druhou časťou dokumentu sú zásady, na ktorých sa tá politika bude viesť. Podľa informácií TASR sa tam hovorí o stabilnom mieste Slovenska v Európskej únii, o podpore zlepšovania podnikateľského prostredia s dôrazom na rast zamestnanosti, o zodpovednej hospodárskej politike, ochrane vlastníctva, odmietnutí populizmu v politike či podpore rozvoja stability strednej vrstvy. Ľudová platforma tiež dáva dôraz na transparentnosť v politike a boj proti korupcii, na dôslednú spravodlivosť a vymožiteľnosť práva, solidaritu so slabými a znevýhodnenými občanmi, ako aj ochranu rodiny, manželstva a harmonického vývoja detí.

Pôvodný návrh memoranda vypracovala strana Most-Híd, KDH a SDKÚ-DS si ho prevzali ešte na septembrovom sneme bugárovcov. Dokument obsahuje tézy, ktoré by mali prispieť k lepšej spolupráci Ľudovej platformy. "Toto memorandum je vyjadrením tých hodnôt, ktoré sú spoločnými menovateľmi stredo-pravých strán v slovenskom parlamente a ktoré by mali byť jadrom našej spolupráce," povedal pred časom šéf Mosta-Híd Béla Bugár.

"Tieto tézy sú tým východiskom, ktoré naše politiky môže len a len zbližovať a našu zodpovednosť prehlbovať," uistil nedávno Bugára Pavol Hrušovský (KDH). Kresťanský demokrat je rád, že strany pokračujú v zjednocovaní programov či ideí. Hrušovský zároveň vyzval strany, ktorým záleží na robení odvážnej nepopulistickej politiky, na užšiu spoluprácu.

Predstavitelia troch pravicových strán sa zhodujú, že musia navrátiť dôveru pravici. Chcú sa pokúsiť o spoločný postup napríklad vo voľbách do vyšších územných celkov či v prezidentských voľbách.
 

Vyberte región